Včera som sa dostal k jednej zaujímavej informácii. Podľa zisťovaní istého akreditovaného medicínskeho laboratória trpí mnoho ľudí nedostatkom vitamínu B12. Vtedy som si spomenul, ako si niektorí ľudia na Slovensku dali zisťovať, či im nechýba. A výsledok?

Lekár zobral krv, dal do labáku podľa laboratórnej diagnostiky skonštatoval, že majú B12 dosť alebo veľa a ihneď majú ukončiť dopĺňanie týmto vitamínom. Títo ľudia mali pritom typické príznaky nedostatku vitamínu B12 ako:

– neistá chôdza
– poškodenie slizníc
– slabosť a závrate
– zvýšený sklom k pádom
– strata citlivosti na dotyk
– nedostatok energie
– mravčenie, brnenie v končatinách
– strata reflexov
– porucha vnímania hĺbky
– apatia
– poruchy pamäte
– depresie
– psychotické stavy
– demencia
– atď.

Vyvstáva teda otázka. Prečo akreditované medicínske laboratórium v zahraničí zisťuje masívne nedostatky vitamínu B12 a u nás len zriedkakedy pacient počuje, že trpí nedostatkom vitamínu B12? Dôvod je jednoduchý a tým je nesprávna diagnostika.

Ako sa zisťuje vitamín B12 u nás? Nedostatok vitamínu B12 v našich laboratóriách sa zisťuje v krvi. A ako by sa to malo robiť správne? Malo by sa to robiť z moču. A vysvetlíme si prečo. 2 dni som rozmýšlal ako vám to vysvetliť tak aby ste to pochopili a verím, že sa mi to podarí.

Aby sme to pochopili najskôr sa pozrieme na to, načo nám slúžia vitamíny. Vitamíny sú kofaktory. Ako slúžia, vám ukážem na príklade, ktorý pozná asi každý. Idete robiť palacinky. Potrebujete na to suroviny ako múka, vajcia, mlieko soľ, ale aj keď ich máte potrebujete na to oheň, bez ohňa neprebehne reakcia, kde sa z cesta stanú na panvici palacinky. Ak nemáte oheň cesto vylejete, lebo vám je nanič. Oheň je tu ako kofaktor. Nenajete sa z neho, ale bez neho nedosiahnete želaný efekt. Takto slúžia aj vitamíny, teda aj vitamín B12.

Vitamín B12 je kofaktorom mnohých reakcií v tele a zasahuje do premeny organických kyselín (tie sa tvoria prirodzene v tele a sú napr. potrebné pri výrobe energie v bunkách). Ak vitamín B12 chýba, organické kyseliny sa začnú hromadiť a telo ich vylučuje von. Von ich vylučuje cez moč. Ak sa bavíme o vitamíne B12, tak je to kyselina metylmalonová. Čím je viac kyseliny metylmalńovej v moči, tým viac chýba vitamín B12 našim bunkám.

Preto meranie vitamínu B12 v krvi je viacmenej zbytočné a nepresné. Ak chceme zistiť či nám chýba vitamín B12 mali by sme merať hladinu kyseliny metylmalónovej v moči. A aké bolo zistenie nedostatku vitamínu B12 v zahraničnom akreditovanom medicínskom laboratóriu?

Vyhodnocovali sa 320 113 vzoriek za roky 2007-2018.
– 9,5% ľudí malo patologický nedostatok vitamínu B12 čo bolo 30 410 ľudí
– 60,25% ľudí malo nedostatok B12 čo bolo 192 868 ľudí

Teda 69,75% sledovaných ľudí malo nedostatok vitamínu B12. Nedostatok sa zisťoval cez moč, kde sa merala hladina kyselina metylmalónovej.

TIP: Ak hľadáte kvalitný vitamín B12 môžete si ho kúpiť TU

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk
tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com

foto: https://pixabay.com/


Súvisiace články:

– Podvod na ľuďoch, ktorý je oslavovaný ako víťazstvo vedy

 

– Mliekom proti liekom?

 

– Čo o imunite pravdepodobne neviete, pritom by ste vedieť mali?

 

– Jednoduchý test na zistenie či máte dobré trávenie

 

 – O tomto zlodejovi vášho šťastia ste možno ani netušili


 

Pridaj komentár