Keď sa vyberiete k lekárovi s boľavým kolenom, nikdy mu nenapadne spýtať sa vás, či vo vašom živote nehrá pýcha veľmi výraznú úlohu, alebo keď vás bolia obličky, poprípade sa scvrkávajú, nenájdete lekára, ktorého by viac zaujímali vaše vzťahy ako váš moč.

A predsa, keby sa naozaj zaujímali o váš zdravotný stav, museli by pripustiť, že každý človek je celistvá bytosť, ktorá má fyzickú, emocionálnu, mentálnu a duchovnú úroveň. A tieto úrovne sa navzájom neustále ovplyvňujú a menia. V súlade s celým vesmírom, ktorého hlavnou vlastnosťou je neustála premena. Jednoducho povedané  – zmena.

To znamená, že pred lekárom nestojí choré koleno, alebo niektorá z diagnóz chorých obličiek, ale človek s nevysporiadanou pýchou a chorými vzťahmi. Nuž počas troch minút, ktoré má pre nás pán doktor, alebo pani doktorka k dispozícii sa veľmi nedá porozprávať a začať hľadať príčiny tohto stavu. Ani keď už ležíme na stole pod rukami chirurgov, akosi nie je ten správny čas na reči. No a u patológa je už záverečná, tam sa síce pravda ukáže celkom jasne, len náprava je možná až v ďalšom živote. Aby sme to tu na Zemi nemali až také ťažké, hľadajúci človek napriek zákazu pána, farára, učiteľa a často aj rodiny si nájde inú, alternatívnu medicínu.

O tom, že je to skutočná medicína (pretože medicína je všetko, čo lieči; telo, duch, dušu), niet pochýb, alternatívny je na nej iba názov, aby sa uspokojilo ego „študovaných doktorov“. Nevysmievam sa im, nie sú jediní, ktorí napokon pochopia, že často je najlepšie všetko, čo sme sa naučili v škole zabudnúť a prijať vysokú školu života.

To znamená nechať život plynúť a prijímať všetko, čo nám postaví do cesty. Dnes stačí pochopiť, že nič v človeku neexistuje oddelene od celku. Pre pochopenie seba samého, (a kto iný by vás mal lepšie chápať ako vy sami) je rovnako dôležitý váš sopeľ, či zápcha, ako vaše rozčúlenie, či pocit blaha. Len tam sa totiž môže začať naša cesta za hľadaním harmónie. Kým nespoznáme falošné tóny a ich príčinu, nemôžeme vytvoriť  harmonickú melódiu. Niekedy nám trvá roky naladiť trebárs rozladené C, ale ak vieme, že nejde o nejaké oddelené C a práve toto doladí všetko ostatné do úžasného celku, tak sa minimálne oplatí zaoberať sa tým. Tí, ktorí si myslia, že veci vyrieši umelé koleno, alebo dialýza, nič nepochopili a zrejme si niekde niekedy budú musieť zopakovať učivo o pýche, či vzťahoch.

Učiteľmi im môžu byť priatelia, ktorí už čo – to pochopili. Trebárs propagátori Kvetinovej Bachovej terapie, či tréneri jógy, šiatsu, či psychoanalytici, terapeuti, či znalci iných zdraviu prospešných metód. Momentálne sú naše hrubohmotné telá ešte stále dosť „prízemné“ a veľmi rôznorodé, takže aj metód harmonizácie je veľa a na každého účinkuje iná. Niekedy je dobré oboznámiť sa s viacerými a nepodľahnúť fanaticky jedinej.

Na to slúžia tzv. kruhy, ktorých vzniká momentálne čoraz viac. Sú tu pre naše zdieľanie, odovzdávanie si informácií, pre náš rast, radosť a učenie. Relax a pohodu. Ich cieľom je zážitok, niečo, čo nám ozrejmí, kedy naše telo  reaguje na podnety ducha a duše pozitívne a kedy je to pre nás „cudzia šálky kávy“. Vďaka  nim sú naše víkendy zmysluplné a náš život sa dostáva do rovnováhy. No a to samozrejme upevňuje naše zdravie.

Erika Vincoureková


Súvisiace články:

Nehľadajte šťastie

 

– Nič nie je náhoda, ani smrť, ani šťastie

 

– Ako preladiť myslenie


foto: https://pixabay.com/


Pridaj komentár