Aj keď máme ešte letné počasie, nebude dlho trvať a ochladí sa. Zmena počasia na chladnešie a vlhkejšie prinesie najmä u detí prvé soplíky a kašlíky. Aj starší ľudia zmenou počasia neraz pocítia na zdraví zmeny v počasí. Zvýši sa počet infekcií horných dýchacích ciest. Ako sú vlastne dýchacie cesty chránené aby odolávali náporu patogénov?

Dnes už veľa ľudí vie, že základom imunity je črevo. V čreve dochádza ku kontaktu buniek imunitného systému s mnohými látkami, nielen baktériami, ktoré sa v čreve nachádzajú. V čreve je cca 70% našej imunity. Okrem iného sa tam nachádzajú aj B-lymfocyty. B-lymfocyty patria ku špecifickému imunitnému systému, ktorý je schopný učiť sa. B-lymfocyty sa menia po sprostredovaní informácie o patogénoch v čreve na tzv. plazmatické bunky, ktoré tvoria imunoglobulín A.

Imunoglobulín A je látka, ktorá bráni tomu aby sa na sliznice dostali baktérie, vírusy alebo plesne. Ak ho plazmatické bunky tvoria dostatok, imunita má dobrý základ, lebo patogény nemôžu spôsobovať zápaly. Plazmatické bunky tvoriace imunoglobulín A (sIgA) pritom nezostávajú len v čreve. Dokážu putovať telom aj do oblastí dýchacích ciest, kde sú tiež sliznice, ktoré potrebujú ochranu cez imunoglobulín A.

Aj kontaktom so špinou sa dráždi imunita v čreve. Následne sa tvoria plazmatické bunky a tie tvoria pre ochranu slizníc imunoglobulín A. Preto sa napríklad nebojte, ak deti prichádzajú do kontaktu so špinou. Sterilné prostredie nedovolí imunite fungovať efektívne.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com


foto: https://pixabay.com/


Súvisiace články:

– Čo o imunite pravdepodobne neviete, pritom by ste vedieť mali?

 

– Odkiaľ pochádzajú probiotické baktérie v mlieku matky?

 

– Deravé črevo a celiakia?


Pridaj komentár