Ľudia si neraz kladú otázku ako im mohla vzniknúť choroba, veď ochoreli za plného zdravia. A to predsa logiku nedáva.

Čo bolo spúšťačom tejto choroby? Gény? Ak by to boli gény tiež by sa to neudialo zo dňa na deň. Väčšina závažných a pre školskú medicínu neriešiteľných chorôb vzniká postupným rozširovaním zápalových procesov v tele. Ale ako tieto zápaly vznikajú? Dnes vám ukážem jeden z možných spúšťačov zápalov. Sú to lipopolysacharidy.

Lipopolysacharidy patria k endotoxínom, teda látkam vznikajúcim v ľudskom tele. Lipopolysacharidy vznikajú v čreve. Sú to časti baktérií, konkrétne časti bunkovej steny niektorých baktérií – označujeme ich ako gramnegatívne. Po smrti týchto baktérií sa začnú rozpadávať. Ich bunková stena (akási koža baktérie) sa rozpadne na častice schopné spúšťať zápal. Predstavte si baktériu ako fľašku, ktorá sa po vypití jej obsahu rozbije na črepiny, ktoré režú a ubližujú. Tento proces sa deje v čreve. Neraz je tento proces znásobený antibiotikami.

Lipopolysacharidy sa potom dostavajú žilou vrátnica do pečene a tam sa z 95-99% zneškodnia. Ale ak je v čreve narušená sliznica, nazývame to syndróm deravého čreva (zvýšená priepustnosť čreva), lipopolysacharidy sa dostávajú do tela vo väčšom množstve. Pečeň ich už nedokáže zneškodniť a teda následne spúšťajú v tele zápaly. Keďže sa roznášajú krvou, dokážu tieto zápaly spustiť kdekoľvek v tele.

Bohužiaľ merať lipoplysacharidy je nemožné, lebo to by sa musela odobrať pacientovi krv zo žily vrátnica (žila spájajúca pečeň s črevom). Preto ak chceme vedieť, či sú lipopolysacharidy spúšťačom zápalov mali by sme zisťovať, či neprichádza k veľkému zásobovaniu tela týmito látkami cez priepustnú sliznicu čreva. Toto sa deje cez zisťovanie dvoch bielkovín. Je ňou zonulín v sére a 1-alfa antitrypsín v stolici.

Zvýšená priepustnosť črevnej sliznice sa však u nás nerieši. Tu poznáme len kolonoskopiu, ktorá odhalí len vysoké štádia poškodenia slizníc. Takto sa cez zlú diagnostiku nerieši možný spúšťač akýchkoľvek závažných zápalových ochorení ako problémy so štítnou žľazou, parkinson, skleróza multiplex, depresie a iné. Od ľudí viem, že lekári zvýšenú hladinu 1-alfa antitrypsínu vôbec s pacientmi neriešia. A zonulín pokiaľ ja viem, sa u nás ani nezisťuje.

Takže už vieme, že črevná bariéra je dôležitá na to, aby sa do tela nedostávali tie látky, ktoré tam nemajú čo robiť. Čo sa ale deje, ak tam predsa len vniknú?

Lipopolysacharidy po preniknutí do tela okamžite aktivujú imunitu a imunitné bunky začnú uvoľnovať poslov zápalu (prozápalové cytokíny). Poslovia zápalu sa dajú presne laboratórne merať v krvi. Čím viac je poslov zápalu v krvi tým je ich vplyv na človeka a jeho zdravie je väčší. Niektorí poslovia zápalu dokážu prenikať do mozgu, kde aktivujú teplotu, iní poslovia zápalu, aktivujú rôzne bunky imunitného systému a prinútia ich spúšťať zápalovú reakciu. Poslovia zápalu ovplyvňujú nielen imunitu ale aj metabolizmus či nervový systém.

Reakcia organizmu na vyplavovanie poslov zápalu je stres. Chronické vyplavovanie poslov zápalu vedie k chronickému stresu. Vidíte, že nielen psychická záťaž, ale aj narušenie čreva môže vyvolať chronický stres! Pri chronickom strese sa chronicky uvoľnujú vyššie hladiny stresových hormóny. Tie majú za úlohu tlmiť zápal. Lenže ak príčina zápalu nie je odstránená a ešte je podporovaná napr. zlou stravou či psychikou, hladina stresových hormónov sa dlhodobo zvýši. 

Po istom čase sa otupí citlivosť buniek na protizápalové hormóny. Takto sa vytvorí zaujímavy stav. Dlhodobý malinký zápal vytvorí dlhodobí stres. Ten oslabí citlivosť tela na protizápalové hormóny, ktoré si telo vytvára samé a následne sa vytvoria podmienky nato, aby telo zle reagovalo na zápaly. Výsledok je zhoršujúca sa schodpnosť tela zápaly ukončovať. Končí to tým, že sa človek ocitá v bludnom kruhu zápalov, ktoré sa prejavujú pribúdajúcimi chronickými ochoreniami. 

A na začiatku to može vyzerať nevine. Napr. mikroskopické trhlinky v čreve, ktoré stimulujú imunitu. Žiadny odborník u nás im nevenuje pozornosť. A ak sa pozrieme okolo seba a vidíme ľudí trpieť na rôzne chronické zápaly, položme si otázku, koľkí z tíchto ľudí by v tom stave nemuseli byť, keby existovala kvalitná zdravotná starostlivosť?! A pritom všetci budú v médiách hovoriť o prevencii a včasnej liečbe. 

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk


Súvisiace články:

Prestante ľudí klamať a začnite ich liečiť!

– Prečo je obezita rizikovým faktorom vzniku diabetu? A je jediným rizikovým faktorom?

 

– Antidepresíva podporujú vznik obezity a obezita podporuje depresie

Pridaj komentár