Nejeden lekár (podľa mňa drvivá väčšina lekárov u nás) považujú syndróm deravého čreva za blud alternatívnej medicíny a za šarlatánstvo. Dnes vám ukážem súvis medzi syndrómom deravého čreva a celiakiou.

Pravdepodobne najpresnejšie merateľným parametrom ako zistiť syndróm deravého čreva (zvýšená priepustnosť čreva) je meranie I-FABP. I-FABP je skratka pre bielkovinu, ktorá sa nachádza vo vnútri buniek slizníc čreva. Táto bielkovina je dôležitá na vstrebávanie a metabolizmus niektorých tukov. Keď sa bunky slizníc poškodia (deravé črevo), tieto bielkoviny sa uvoľnia a dajú sa namerať v krvi – sére a moči.

Pacienti s aktívnou celiakiou majú zvýšené hladiny I-FABP v sére. Celiakia je autoimunitné zápalové ochorenie pri ktorom zápal ničí tenké črevo a zabraňuje sa tak vstrebávaniu živín do tela. Zistilo sa, že pri celiakii sa dokázali namerať skôr hodnoty I-FABP ako protilátky na glutén – lepok. Hodnoty I-FABP sa zvýšili aj po podaní lepku a pritom sa protilátky na lepok ešte nedokázali namerať.

  • Adriaanse MP et. Al., Serum I-FABP as marker for enterocyte damage in coeliac disease and its relation to villous atrophy and circulating autoantibodies. Aliment Pharmacol Ther. 2013: 37: 482-90
  • Vregdenhil AC et al., Additional value of serum I-FABP levels for evaluating celiac disease activity in children. Scand J Gastroenterol. 2011: 46: 1435-41

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com


Súvisiace články:

– Prečo sa ľudom nedarí udržiavať zápaly pod kontrolou?

 

– Trpíte histamínovou intoleranciou či alergiou na ťažké kovy?

 

– Antibiotiká trvalo menia črevnú mikroflóru!


Pridaj komentár