Táto kniha a učenie, ktoré predstavuje, zaujímavým spôsobom súvisí s Oshom. Ten ju totiž pomohol oživiť a priniesť na Západ. A dokonca pre ňu vymyslel názov. Ako k tomu došlo?

Keď mala autorka – pôvodom Nemka – 21 rokov, vybrala sa do Indie, do ašramu v meste Púna, kde vtedy pôsobil Osho. Bolo to počiatkom 80-tych rokov a Osho aj celý mysticizmus Východu bol vo svete nesmierne populárny. I Elvíra podľahla jeho čaru a duchovnej múdrosti.

O sedem rokov išla do Púny druhýkrát. Vtedy zistila, že chce byť liečiteľka, a zamerala sa na prácu s telom a energiou. (Už za sebou mala základy poznávania východných  metód, ako shiatsu a čínska medicína.) Ku koncu pobytu sa zhodou okolností dostala na seminár, ktorý mal v názve Tibetan Pulsing Healing (liečenie tibetským pulzovaním). Bolo to pre ňu veľmi zaujímavé, aj keď dosť záhadné. Až o ďalšie tri roky sa mohla vybrať do Indie po tretí raz a už cielene absolvovať kurz Tibetan Pulsing Healing. Potom študovala tento smer niekoľko rokov a výsledkom celej jej cesty je aj táto kniha.  

Zakladateľom a šíriteľom umenia tibetského pulzovania je Shantam Dheeraj, pôvodným menom James R. Murley. Ten sa ako mladý zaujímal o starú čínsku múdrosť, vrátane veľmi starého (údajne až 5 000 rokov) čínskeho kalendára, ktorý sa zaoberal aj zdravotnými súvislosťami ľudského organizmu s postavením Slnka a Mesiaca. Stretol sa s rôznymi tibetskými učiteľmi, ako aj s čínskym taoistickým majstrom Ni Hua Chingom. Na základe všetkých poznatkov, ktoré dychtivo skúmal, zistil, ako môže svoje vlastné sebapoškodzujúce  jednanie zamerať novým a tvorivým spôsobom. Vyvinul liečivú silu, s ktorou dokázal odstrániť aj zhubné nádory.

Táto technika účinkovala tak mocne, že bola dovtedy prechovávaná a odovzdávaná iba v tibetských kláštoroch. Preto keď sa Murley v New Yorku stretol s tibetským majstrom Duchemom Rinpochem, ten mu povedal: „Všetko, čo si nám ukradol, musíš teraz odovzdať drakovi.“

Murley netušil, čo tým majster myslí – komu by mal tú liečivú moc odovzdať? Rinpoche odpovedal záhadne: „Je to ten najradikálnejší majster, aký kedy žil.“

Keď sa Dheeraj opýtal,  kde by toho človeka našiel, dostal odpoveď: „Nasleduj pokyny tých, ktorí sa ti prihovárajú s láskou.“

To bolo v roku 1980. Krátko nato Murley vyučoval skupinu Oshových žiakov v Londýne; u nich prvýkrát uvidel Osha, na videu. Okamžite vedel, že to je ten človek, ktorého mal na mysli tibetský majster. To je „drak“! Osobne sa však s Oshom stretol až v roku 1983. Stal sa Oshovým spolupracovníkom a dostal nové meno: Shantam Dheeraj (čo znamená „vôňa dôvery“).

Osho navrhol nazvať prastarú tibetskú liečivú metódu, ktorou sa Murley/Dheeraj zaoberal, Tibetan Pulsing (tibetské pulzovanie). Tiež zdôraznil, že Dheeraj túto techniku, ktorá sa v Tibete praktizuje už viac ako dvetisíc rokov, zdokonalil.

Autorka tejto knihy Elvira Schneider sa s Dheerajom a tibetským pulzovaním zoznámila u Osha (ako je uvedené na začiatku článku). Hneď jej bolo jasné, že to je práca, akú hľadala. Stala sa tak vlastne pokračovateľkou a ďalšou šíriteľkou toho, čo začal Dheeraj/Murley.

Oveľa podrobnejšie si tento príbeh môžete prečítať v úvodných kapitolách knihy.

* * *

V čom vlastne tibetské pulzovanie spočíva, čo to naozaj je?

Je to jedinečný spôsob liečby. Jedná se o terapeutickú prácu s nervovým systémom ľudského organizmu. Cieľom je privádzať energiu z hlavy naspäť do srdca.

Technika sa zakladá na špeciálnom prikladaní prstov na určité miesta na tele. V mieste dotyku sa aktivovaná energia rozšíri do celého tela, a to prostredníctvom pulzu. Tým sa uvoľnia zablokované miesta; prípadne oblasti, ktoré nie sú dostatočne zásobené, sa oživia a naplnia novou energiou. Človek tak zažíva blahodarné prúdenie energie, revitalizáciu, hlboké uvoľnenie, a teda aj  pocit šťastia, vnútorného mieru a mnoho ďalších pozitívnych vnemov.

Toto komplexné pôsobenie znamená, že tibetské pulzovanie sa dá použiť nielen na akékoľvek fyzické ťažkosti, ale aj v oblasti psychiky, emócií a mysle.

Špeciálne presné dotyky sú v tomto taoistickom systéme a knihe jedna vec. Druhá vec je rozdelenie ľudského organizmu na dvadsaťštyri telesných orgánov. Podľa tejto tradície sa k orgánom, ktoré bežne poznáme a chápeme ako „vnútorné“, počítajú aj ruky, nohy a centrum hara.

Jadro knihy tvorí popis a prehľad týchto 24 orgánov.

Každému z nich sa pripisuje dvojtýždenné obdobie v roku, kedy je daný orgán najaktívnejší a obzvlášť citlivý. Preto aj jeho posilňovanie, liečenie alebo harmonizácia s pomocou uvedených cvičení či ďalších postupov bude najúčinnejšie práve v tom „jeho“ období. Čas aktivity každého orgánu je počas roka pevne daný a nemenný. Zem aj človek totiž podliehajú vplyvu mesačného cyklu.

Nejde však iba o liečenie. Poznanie tohto telesného harmonogramu znamená okrem iného napríklad aj to, že sa môžeme naučiť rozumieť rytmu nálad a špecifických emócií, ktoré so sebou prinášajú jednotlivé orgány. Tým získame porozumenie pre svoje momentálne citové rozpoloženie a pochopíme, čo sa okolo nás deje a prečo sa to deje práve teraz.

Táto kniha je preto veľmi zaujímavým doplnkom k akýmkoľvek znalostiam medicíny či zdravovedy. S metódou tibetského pulzovania by sa mal oboznámiť každý lekár a liečiteľ. A určite môže prospieť aj akémukoľvek laikovi, ktorý trpí problémami, s ktorými si dosiaľ nevedel rady.

Knihu nájdete aj v našom eshope:

Práce s vnitřními orgány podle tibetské medicíny

Tibetské pulzování – prastará metoda léčby

Autor: Elvira Schneider

Pôvodná cena:11.70 EUR
Naša cena:10.53 EUR
Zľava:10.00 %

Súvisiace články:

– Tibetské misy

 

– Ako žiť, byť a vnímať podľa tibetského budhizmu

 

– Tip na knihu: Tibetská kniha mŕtvych

 

– Magické ochranné náramky a červené šnúrky

 


foto: https://pixabay.com/photos/massage-wellness-japanese-1929064/


Pridaj komentár