Podľa môjho názoru má neskutočne veľa detí problémy so zápalmi kože. Asi najčastejším z týchto problémov je atopický ekzém. Ak tento problém trápi aj vaše dieťa alebo vnúča, tieto informácie by ste si mali nielen prečítať, ale hlavne dať do praxe.

Zápal sprevádza človeka od nepamäti. Veď si len zoberte ako by sa telo vysporiadalo s vírusovou nákazou ako napr. chrípka. Telo si dokáže zápalovú reakciu nielen spustiť, ale ju vyregulovať, čiže ukončiť keď je potrebné. Ak sa zápal vymkne spod kontroly, vtedy sa stratia regulačné mechanizmy.

Pri pohľade na súčasného človeka je zrejmé, že čoraz viac ľudí stráca schopnosť vyregulovať si zápalovú reakciu. A jedným z príznakov sú zápaly kože – dermatitídy. Na reguláciu zápalov si človek vyrába rôzne látky. Patria sem aj tuky. Niektoré tuky zápal podporujú a niektoré ho utlmujú. Nato, aby si telo vedelo vytvárať protizápalové tuky, potrebuje enzýmy. Tie sa volajú desaturázy.

Ak tento enzým nepracuje dobre, telo si nevie tvoriť protizápalové tuky. A práve tieto protizápalové tuky regulujú zápaly na koži – dermatitídy ako napr. atopický ekzém. A prečo tieto enzýmy nie vždy pracujú dobre? Jedným z možných príčin je preťaženie tela sacharidmi.

Ak sa telo preťaží sacharidmi, čo dnes nie je nič výnimočné, zablokuje sa enzým, ktorý pomáha telu tvoriť protizápalové tuky. Samozrejme toto nie je jediný výsledok pôsobenia nadmerného prísunu sacharidov. Nadmerný prísun sacharidov naruší aj tvorbu energie v bunkách. To vedie k hypoglýkémiám. Dieťa sa tak stáva psychicky labilné, lebo nedostatok energie ovplyvňuje aj psychiku človeka.

Potom sa udeje čosi zvláštne. Dieťa má zápaly kože a nutkanie jesť vysoko sacharidové jedlá. Prejaví sa to zápalmi kože. Matka sa rozhodne, že obmedzí sladkosti, dieťaťu sa naruší zásobovanie tela energiu, lebo si ju dobre z glukózy nevie vytvoriť a je odkázané na časté prísuny jedla, neraz sladkostí. Dieťaťu sa mení správanie a je neraz agresívne, plačlivé, prejavuje sa zlosť, býva mu zle a podobne.

Matka resp. rodič sa ocitá v pasci. Na jednej strane vidí zápaly a snaží sa redukovať cukor, sladkosti, výrobky z múky a na druhej strane zmena správania dieťaťa, ktoré bytostne hľadá za každú cenu zdroj energie, lebo tvorba energie je narušená. Nakoniec zvykne rodič povoliť. Takto vznikajú začarované kruhy zápalov, kde sa zápal podporuje cez zmenu správania a psychiky. A neraz to začína nevinne. Doprajeme deťom sladké lebo ich milujeme a chceme pre ne to najlepšie. Však starí rodičia?

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com

Foto: https://pixabay.com/


Súvisiace články:

– Prečo sa zápaly kože tak radi vracajú?


– Zápal by ste nikdy nemali podceňovať


– Starecké škvrny na koži. Ako im predchádzať či zbaviť sa ich?


– Mliekom proti liekom?



 

Pridaj komentár