Výskum v posledných rokoch jednoznačne ukazuje, že psychický stres neovplyvňuje len nervový systém, ale aj imunitný systém.

Už dávnejšie sa prišlo na to, že stres zo skúšky u zdravých jedincov spúšťa silnú zápalovú imunitnú reakciu. Študenti v meste Trieri boli vystavení realistickej stresovej situácii zo skúšky, z ktorej sa medzičasom stal medzinárodný štandard „Trierov stresový test“. Stres zo skúšky vyvolal u všetkých účastníkov zápalovú imunitnú reakciu. Pri strese zo skúšky sa aktivovala bielkovina z názvom nukleový faktor kapaB – NFkB.

Keď sa táto bielkovina aktivuje dokáže ovplyvniť gény – DNA. Zapnú sa zápalové gény. Následne sa vylúčia látky, ktoré aktivujú imunitu. Imunita ide do „útočiacej fázy“ len po tom, ako je aktivovaná látkami z buniek aktivovanými stresom (stres nemusí byť len psychický). Uvediem príklad. Jožo vás kedysi nasrdil tým, že vás okradol. Krádež bola pre vás stresová situácia. Jožo bol teda stresovým faktorom. Vy ste následne zobrali telefón a vyslali ste signál polícii (imunite) aby konala. Polícia by nikdy nekonala bez vášho podnetu, ktorý bol spustený Jožovou reakciou.

Toto je mechanizmus, cez ktorý sa spúšťa drvivá väčšina zápalov, ak nie všetky. Aktivácie bielkoviny s názvom NF-KB zohráva kľúčovú úlohu pri vzniku zápalov. Psychický stres dokáže túto reakciu aktivovať. Je to súčasťou obranných mechanizmov pri ohrození organizmu. Čím je stres väčší a dlhodobejší, tým sa zintenzívňuje aj zápalová aktivita tela. A teraz tu máme niekoľko možností čo s tým robiť:


1. začneme nadávať na nadmerný stres a nadávaním to skončí
2. začneme sa učiť zvládať psychický stres
3. upadneme do ešte väčšieho stresu z poznania ako to funguje
4. budeme sa tváriť, že sa nás to netýka
5. budeme utekať pred stresom a teda životom
6. urobíme nejaké opatrenia, ktoré vyrovnajú pôsobenie stresu

Ja som zástancom 2. a 6. možnosti. Naučiť sa zvládať čo najväčšieho množstva stresových situácii a urobiť opatrenia, ktoré vyrovnajú pôsobenie psychického stresu.

TIP: A ak sa bavíme o vyrovnaní zápalovej reakcie tak riešením je ak kurkumín. Kurmumín znižuje aktivitu NF-KB čím, znižuje tlak na zápal pri psychickom strese. Je to jeden z dôvodov prečo si každý deň dám Neuracur alebo Curcumin fosfolipid komplex. Oba doplnky obsahujú dobre využiteľný zdroj protizápalového kurkumínu.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com


Súvisiace články:

– Prečo pri strese nemôžem dobre spať?

 

Keď je strava spúšťačom chronického stresu

 

Makový olej odporúčam najmä ľuďom, ktorí žijú v stresových podmienkach

 

Jak se dostat z pasti ničivých myšlenek

 

Čo ak sa objavia úzkosti a strachy?


foto: https://pixabay.com/


Pridaj komentár