Často sa ma pýtate prečo doporučujem vitamíny skupiny B. Vitamíny skupiny B sú pre telo mimoriadne potrebné. Ja viem, že popularitu vitamínu C a D asi neprekonajú a to najmä preto, že ľudia si tieto 2 vitamíny spájajú s imunitou. Ďalším dôvodom je to, že o „céčku“ a „déčku“ sa píše takmer všade.

Vitamíny skupiny B napriek tomu, že sa o nich nepíše, sú extrémne dôležité. Sú potrebné na to, aby v tele prebiehali mnohé reakcie. Ak vitamíny skupiny B chýbajú reakcie buď:

– neprebehnú
– prebehnú čiastočne
– prebehnú nedostatočne

Toto má následky na fungovanie buniek, čo neskôr vnímame ako chorobu.

Na obrázku si pozrite citrátový cyklus. Je to chemický proces, pri ktorom bunky získavajú energiu. Pozrite sa, ktoré vitamíny a minerály sú potrebné na výrobu (energie je potrebných viacej minerálov a vitamínov, ktoré pôsobia na iných miestach) nato aby bunka mala dostatok energie. Ak bunka nemá dostatok energie, je to veľký problém. Je to ako keby ste vy nemali dostatok peňazí.

V citrátovom cykle sa zároveň vyrábajú látky ktoré sú potrbené pre vznik aminokyselín napr. histidínu. Histidín je aminokyselina potrebná pre správne fungovanie imunity. Alebo prolínu, ktorý je dôležitý pre chrupavky, kosti a spojivové tkanivá. Na začiatku citrátového cyklu si všimnite železo. Ak chýba, blokuje sa výroba energie. Už vieže prečo nedostatok železa môže spôsobiť únavu? Tak isto je tu dôležitý horčík či mangán.

B vitamíny sú u nás podceňované a navyšše aj laboratórna diagnostika im nevenuje veľkú pozornosť a neraz aj metodika ich zisťovania je u nás nanič. Preto by ste pri akomkoľvek ochorení mali venovať vitamínom skupiny B pozornosť.

Kúpiť si ich môžete aj TU


S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com




Smoothies podle nemocí

Stovky receptů na konkrétní zdravotní problémy

Pôvodná cena:9.60 EUR
Naša cena:8.16 EUR
Zľava:15.00 %

Tento unikátní receptář zdravých a velmi populárních nápojů má nesmírně praktickou formu: abecední seznam různých konkrétních potíží, u nichž jsou uvedeny recepty na smoothies, které vám při těchto nemocech či nepříjemnostech pomohou. Najdete zde také přehledné seznamy použitých přísad, v nich obsažených látek a jejich účinků. Autoři zde shromáždili recepty z celého světa a konzultovali je s lékaři, dietology, specialisty na úpravu hmotnosti, bylinkáři i léčiteli. Tyto recepty jsou vhodné pro každého bez ohledu na to, jakou stravu běžně upřednostňuje. Nehraje roli, zda chcete zhubnout, překonat únavu, vypořádat se s nemocí nebo se prostě lépe cítit. Jestliže budete pít zelené nápoje, zůstanete zdraví!




foto: www.flickr.com, Vitamina Verde – vitamin-b, licenses




Pridaj komentár