Ak sa spomenie tuk, asi väčšine ľudí sa objavia obrázky tých častí tela, ktoré vďaka tuku nevyzerajú príliš vábne. Áno, telo si ukladá zásoby energie do tuku. Toto je biely tuk, ktorý slúži ako zásobáreň energie pre krízové situácie, kedy nemáme dostatok potravy. Okrem bieleho tuku máme aj hnedý tuk. Tento tuk majú najmä kojenci a malé deti.

Hnedý tuk v tele pomáha vyrábať energiu (teplo) a hnedý tuk tak slúži na to, aby sa sa energia v tele spaľovala. Tieto informácie možno niektorí z vás vedia. Kedysi som o tom už písal. Prečo sa vraciam znova k tejto téme? Nedávno sa vyskúmalo, že výroba energie v hnedom tuku nie je závislá na inzulíne. Čo to v praxi znamená?

Ak má prísť glukóza (cukor) do bunky, musí sa vylúčiť inzulín a ten pomôže preniesť cukor z krvi do bunky. Až následne sa cukor (glukóza) vie energeticky využiť. Ak sa tak neudeje, cukor v krvi reaguje s bielkovinami a tukmi a vytvára z nich zápalové látky. Takto napr. cukor (glukóza) podporuje zápaly.

Aby bunky prijali cukor (glukózu) musia byť na inzulín citlivé. Strata citlivosti na inzulín neskôr vyústi do diabetu II.typu. Strata citlivosti na inzulín, znamená aj to, že bunky v tele trpia nedostatkom energie a cukor sa ukladá do bieleho tuku a človek priberá.

Hnedý tuk nato aby prijal cukor (glukózu) a spálil ju, nepotrebuje inzulín. Toto je veľmi dôležité pre ľudí čo trpia inzulínovou rezistenciou (prediabetom) ako aj diabetom. Hnedý tuk im dokáže pomôcť udržať sa v stave nepriberania. Ak diabetici priberajú, zvyšuje sa nielen množstvo tuku, ale aj zápal v tele. Cez zvýšený zápal sa zhoršuje citlivosť buniek na inzulíne. Obezita tak zhoršuje vyhliadky diabetikov na zdravší život.

Problém hnedého tuku, je to, že po narodení ubúda. Ale to neznamená, že vy to neviete ovplyvniť. Aj „zlý“ biely tuk sa dokáže zmeniť na „dobrý“ hnedý tuk. Stačí ak sa budete pravidelne vystavovať chladu. Chlad pomáha meniť biely tuk na hnedý.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com




foto: https://upload.wikimedia,

Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
Attribution: ChBaltes



Súvisiace články:

– Martin Thám: Ako začať s otužovaním a pobytom v studenej vode. Wim Hofova metóda podpory zdravia

Prečo je obezita rizikovým faktorom vzniku diabetu? A je jediným rizikovým faktorom?

– Kedy sa pozrieme do svojho brucha?






Pridaj komentár